2 Haziran 1946 yılında, İtalya’da Monarşi ve Cumhuriyet arasında bir referandum yapıldı. O gün, 12 milyon Cumhuriyet yanlısı 10 milyon Monarşi yanlısına karşı bir zafer kazandı. İtalya’da, Türkiye’den tam 23 yıl sonra Cumhuriyet Rejimi kabul edildi.
Bu referandum, tam da İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna denk gelmişti. Savaş sonrası yoksul ve yorgun düşen İtalya’da Cumhuriyet galip geldi. Referandum öncesi, 25 Temmuz 1943 yılında yaklaşık yirmi yıl iktidar olan faşist rejim sona ermiş, ardından Cumhuriyet ile millet, seksenbeş yıllık İtalya Krallığı’na son vermişti.
İtalya’nın Kaderini Değiştiren Referandum Pusulası
Referandum için hazırlanan oy pusulası üzerinde Cumhuriyet için, İtalya’nın milli kişiliğini temsil eden Taçlı İtalya figürü, monarşi için ise İtalya Krallığı’na ait amblem kullanıldı.
İtalya Cumhuriyeti’ni alegorik olarak başında surların çevrelediği bir taç ve üzerinde togasıyla genç bir kadın temsil eder.
Referandum pusulasının diğer bölümünde ise Monarşi için İtalya Krallığı’na ait amblem kullanılmıştı.
2 ve 3 Haziran 1946 yılında sandıklara giden İtalyanlar, oylarının %54,3’ünü Cumhuriyet, %45,7’sini ise Monarşi’den yana kullandılar. Bu referandum, İtalyan kadınlarının ülkenin rejim değişikliğinde söz sahibi oldukları ilk seçim olması dolayısıyla çok önemlidir.
Seyahat ve Ziyaret Önerileri
- Altare della Patria (TR: Vatan Sunağı) denilen, Resmi Cumhuriyet Bayramları’nın kutlandığı meydan, Piazza Venezia (TR: Venedik Meydanı), Roma.
- Resmi Cumhuriyet Bayramları’nın kutlandığı Plebiscito Meydanı (IT: Piazza Plebiscito), Napoli.
- Santa Croce Bazilikası içinde yeralan, İlahi Komedya’nın yazarı Dante Alighieri’nin onuruna yapılmış anıtta İtalya’yı simgeleyen kadın heykeli, Floransa.
- Indro Montanelli parkında yer alan İtalya’nın heykeli, Milano.
- Giulino kasabası, Como: Faşist rejim son bulduktan sonra faşist diktatör Benito Mussolini’nin kurşuna dizildiği yer.
Meraklısına
- İtalya’nın üç rengine ilham veren kocayemiş veya davulga (IT: Corbezzolo) olarak bilinen meyvedir. Çiçekleri beyaz, yaprakları her daim yeşil, meyvesi kırmızıdır.
- İzmir’de bulunan M.Ö. 160- 150 yıllarına tarihlenen metal paranın bir yüzünde, bereket tanrısı Kibele görülmektedir. Kibele başında, kale surlarından oluşan bir taç taşımaktadır. Kibele’ye ait bu anlatım, İtalya’nın sembolü, aynı tacı taşıyan genç ve güzel kadınla büyük benzerlik göstermektedir.
Alternatif Bir İtalya’yı instagram, facebook ve twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Seyahat önerilerimizi buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Facebook üzerindeki İtalya Seyahat Fırsatları grubu, Alternatif Bir İtalya sayfasına ait, interaktif paylaşımların yapıldığı bir gruptur; bekleriz.