Geçmişinde bir dönem sosyalist olmuş her İtalyan Nazım Hikmet’i tanır, şiirlerini çok sever. 1962 yılının mart ayında Nazım Hikmet “Uluslararası Yazarlar Kongresi”ne katılmak üzere Floransa’ya gelir.
O geziden unutulmaz birkaç siyah-beyaz fotoğraf günümüze kalmıştır. En sevdiğim şairi, dünyanın en görülmeye değer şehri Floransa’da, en önemli müzesi Uffizi‘de gördükten sonra aklıma şu dizeleri gelir:
….meğer ne çok şeyi severmişim de
altmışında farkına vardım bunun
Prag- Berlin treninde, yanında pencerenin,
yeryüzünü, dönülmez bir yolculuğa çıkmışım gibi seyrederek…
Nazım Hikmet Ran
Nazım, bu dizeleri Floransa seyahatinden hemen sonra 28 Mart 1962 yılında, Prag-Berlin treninde yazar ve bu şiir 2014 temmuzunda Londra’daki sanat merkezi Southbank Center tarafından “Son 50 Yılın En Güzel 50 Aşk Şiiri”nden biri seçilir.
Davide – Rönesansın Simgesi
15. yüzyılın ikinci yarısı Carrara’dan dev bir blok mermer, Akdeniz’in sularında bir geminin içinde Floransa (IT: Firenze)’ye doğru yola çıkar. Bu devasa mermer 5,5 metre yüksekliğinde, tonlarca ağırlıktadır. “Dev” olarak isimlendirilen mermer kütleyi önce Agostino di Duccio, sonrasında Bernardo Rossellino oymaya başlarlar ancak neticelendiremeden yarıda bırakırlar…
Yıllar sonra 16. yüzyıl başında mermer, Floransa şehrindeki Duomo (şehrin baş kilisesi) tarafından Michelangelo Buonarroti‘ye oyulmak üzere verilir. Michelangelo, tiran rejimine karşı özgürlük sembolü olarak Davide’yi 1501 yılının eylül ayında şekillendirmeye başlar. Rönesans döneminin en kusursuz vücut oranlarına sahip olan devasa heykelini yaratmak için ünlü heykeltraş adeta inzivaya çekilir ve 1504 yılının mart ayında Davide, mermer tozları içinden doğar!
Ünlü Dev Heykel Davide Meydana Nasıl Taşındı?
Michelangelo’nun ünlü eseri, adeta Rönesans Dönemi’nin simgesi Davide heykelinin boyu, kaidesiyle beraber 5 metreyi, ağırlığı ise 5 tonu aşmaktadır! Heykeltraşın atölyesinden meydandaki yerine dört günde taşınan Davide için kırktan fazla kişi görev alır. Tabanla bağlantısı kesilen dev heykel, ahşap kafes içinde, sarsılıp zarar görmemesi için yağlanan kütüklerin üzerinde hareket ettirilir. Gece olduğunda bir grup güvenilir genç, heykelin başında sabaha kadar nöbet tutar.
Davide, 8 Eylül 1504 yılında Piazza di Signoria (TR: Signoria Meydanı)’nda, Palazzo Vecchio önündeki ilk yerini alır. Michelangelo, heykele ait son rötuşları meydandaki yerinde yapar:
- Davide’nin bakır yapraklardan oluşan sarı metal tacını başının üzerine yerleştirir.
- Sağ bacağının arkasındaki ağaç kütüğünü ve elindeki sapanın kayışını altın rengine boyar.
Davide’nin yüzü, düşmanın geldiği yöne, güney-batıya dönüktür. Kalitesi düşük, diğer heykeltraşların oyup yarım bıraktığı kırılgan Carrara mermer kütlesini kusursuz bir şekilde şekillendirmeyi başardığı ve ortaya bir şaheser çıkardığı için Michelangelo’ya 400 fiorini (1 fiorino 3,5 gram, 24 karat altın) ödenir. Bu heykel, sanat tarihinde Michelangelo’nun başyapıtı olarak kabul edilmektedir.
Nazım Hikmet’in ve Davide’nin Dalgalı Saçları
Nazım Hikmet’in 1962 yılında, Floransa’ya yaptığı kısa ziyaretten bize birkaç siyah-beyaz fotoğraf kalır. Uffizi Müzesi’ne yakın, özgürlüğün sembolü Davide’ye, halkların özgürlüğünü savunan Nazım’ın mavi gözleri değmiş…
İkisinin de dalgalı saçlara sahip oluşu yalnızca bir tesadüftür belki ancak gözlerden kaçmayacak kadar etkileyici bir benzerliktir. Floransa’ya yolunuz düştüğünde, Davide’nin önünde Nazım’ın “Severmişim Meğer” şiirini yeniden okumaya ne dersiniz?
Meraklısına
- Floransa’da aslında üç tane Davide heykeli bulunmaktadır: biri Piazza Signoria’da, Palazzo Vecchio önündeki Davide kopyası; diğeri aynı heykelin orijinalini görebileceğiniz Galleria Dell’Academia‘da; üçüncüsü ise Piazzale Michelangelo‘nun merkezindedir.
Alternatif Bir İtalya’yı instagram, facebook ve twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Seyahat önerilerimizi buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Facebook üzerindeki İtalya Seyahat Fırsatları grubu, Alternatif Bir İtalya sayfasına ait, interaktif paylaşımların yapıldığı bir gruptur; bekleriz.