Mario Puzo‘nun romanından filme uyarlanan Baba (IT: Il Padrino)’nın yönetmeni Francis Ford Coppola bugün 81. doğum gününü kutluyor.
Başarılı yönetmen, orkestra şefi ve besteci olan İtalyan asıllı bir babanın oğludur. En iyi Film, En İyi Senaryo ve Marlon Brando‘nun efsane karakter oyunculuğuyla En iyi Erkek Oyuncu dallarında, 1973 yılında Baba 1 ile üç; Baba 2 ile altı dalda Oscar’ın sahibi olan üçleme (IT: triologia), İtalyan mafyasının entrikalarını, duygusallığını ve acımasızlığını konu alan tüm zamanların en unutulmaz kült filmlerindendir.
Ünlü ve daha nice unutulmaz filmler çeken Coppola, Baba filminden elde ettiği kazançla Kaliforniya’daki Napa Vadisi‘nde 610 hektarlık bir bağevi alır. Her İtalyan gibi Coppola da bir şarap severdir.
Baba Filmlerinin Çekim Yılları
Baba 1: 1972 ( Üç dalda Oscar kazanmıştır.)
Baba 2: 1974 (6 dalda Oscar kazanmıştır.)
Baba 3: 1990.
Film Sahnelerine İlişkin Bazı Ziyaret Önerileri
1. Massimo Tiyatrosu (IT: Teatro Massimo) Filmde Al Pacino’nun canlandırdığı mafya babası Michael Corleone‘nin kızının öldürüldüğü tiyatro merdivenleri. Adres: Piazza Verdi, 90138 Palermo
2. Bar Vitelli, Al Pacino‘nun, evlenmek istediği Apollonia‘nın bar işleten babasıyla konuştuğu sahnenin çekildiği mekan. Savoca, İtalya’nın En Güzel Kasabaları listesinde yer alıyor. Adres: Piazza Fossia, 7, 98038 Savoca, Messina, Sicilya
3. Taormina- Giardini Tren İstasyonu, Michael (Al Pacino) ve Kay‘in (Diane Keaton) buluştuğu yer (Baba 3). Taormina’da bulunan Yunan ve Roman dönemlerine ait arkeolojik site ve Etna Yanardağı’na nazır şehrin ta kendisi ziyareti hak eder. Şehir, 19. yüzyılda Avrupa’nın Ziyaret Edilen En Turistik Yerleri listesinde yeralır.
Şimdiden iyi seyirler ve başka bir İtalya keşfetmek için iyi tatil planları diliyoruz. Aheste Gezi Rehberimizle ilgili fikir, görüş ve tavsiyelerinizi bize buraya tıklayarak iletebilirsiniz.
Coppola’nın UMUT MEKTUBU
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İtalya’daki yoksulluk ve çaresizlik dolu zor günlerden kurtulma hayaliyle Amerika’ya göç eden İtalyanların arasında Coppola‘nın dedesi de vardı… Şüphesiz ki, çocukluğu ve gençliği boyunca ailesinin ve diğer göçmen İtalyanların çektikleri sıkıntıları dinleyerek büyüdü. Francis Ford Coppola, 81. doğum gününde İtalya’yı unutmadı. FIAT aracılığıyla, 2020 yılında korona virüs yüzünden pek çok kayıp veren İtalya’ya ithaf ettiği bir Umut Mektubu’nu seslendirdi. Mektupta geçmişlerini unutmayan her vefakar İtalyan gibi Coppola, İtalya’ya şu mesajı gönderdi:
“Ne zor zamanlar ha?! Biliyoruz ki güç zamanlar yaşıyoruz. Ama nice zorlu dönemlerin üstesinden geldik biz: enerjimiz bizi hep ayakta tuttu. Bilinmeyeni kucaklarken ve karşılarkenki kararlılığımız… Şimdi hiçbir zaman kaybetmediğimiz o umut dolu mizacımız bizi birbirimize kenetleyen en temel bağ oldu. Bugün hiç olmadığı kadar, Little Italy‘den ana kara İtalya’ya… AŞKLA senin yanındayız.”
Francis Ford Coppola, Umut Mektubu
Bir denizci ve sırt çantalı gezgin olarak 4 kez seyahat ettiğim, Cefalu’dan Como’ya onlarca şehir ve kasabasını gezdiğim İtalya’yı, sizin bloğunuzda tanışınca yeniden ve yeniden görme arzusu ile dolup taştım.
Umarım bu olağanüstü günlerden sonra insanlık aldığı yeni derslerle daha iyi bir dünyaya doğru yönelir ve biz gezginler , biz dünya vatandaşları yine sırt çantalarımızı alıp yollara düşeriz.
Sizi izlemeye ve rehberliğinizden yararlanmaya devam edeceğim.
En iyi dileklerimle.
İtalya’nın mavisine olan hayranlığınıza kaldığınız yerden yeşiliyle devam etmeniz dileğiyle. Tüm temennilerinize yürekten katılıyorum. Bu güzel ülkeye beşinci gelişinizde yolunuzun Abruzzo’ya düşmesini dilerim; çok başka bir İtalya saklı buralarda…