İtalya’da Arap ve Norman İzleri

Palermo ve çevresindeki şehirlere yolunuz hiç düştü mü? 3 Temmuz 2015 yılında Sicilya Bölgesi’ndeki Palermo, Cefalù ve Monreale Katedralleri dahil dokuz dini, sivil, anıtsal yapı, Arap ve Norman Yolu ismiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne dahil edildi. Bu dokuz yapı, hepsi birlikte Batı, İslam ve Bizans kültürleri arasında sosyo – kültürel birlikteliğin istisnai bir örneğini oluştururlar. Bu yapılar, Akdeniz bölgesine yayılan mekan, yapı ve dekorasyon kavramlarına dayanan yeni mimari ve sanatsal söylemlere yol açmıştır.

Palermo Katedrali. Kubbe etrafı ve çatıdaki uzun koridor, dar, yüksek basamaklı ve yer yer helezonik bir merdivenden çıkılarak ziyaret edilebilir.
Palatina Şapeli, Palermo.

Yalnızca Palermo, Cefalù ve Monreale’ye özgü olan Arap – Müslüman ve Norman – Katolik iki karşıt dünyanın birleşmesiyle karakterize edilen bu stil benzersizdir. 827 yılından 11. yüzyılın sonuna kadar iki buçuk asır boyunca Arap hakimiyetinde yaşayan şehir, görkemli saraylar, camiler, minareler, bahçeler ve çeşmeleriyle en zengin ve en önemli zamanlarını yaşamıştı.

Norman işgaliyle (1130-1194) birlikte ne yazık ki, o görkemli Arap sarayları yeniden düzenlendi; eski işlevlerini ayırt etmeyi imkansız kılacak şekilde değiştirildi. Ancak Normanlar Müslüman işçilerin yeteneklerini dikkate aldılar ve işte bu Arap – Norman mimari tarzı Arapların ihtişamlı yapılarını taklit etmeye çalışan Normanlar sayesinde ortaya çıktı.

Aşağıdaki video ud melodileriyle Palermo’daki, Monreale’deki ve Cefalù’daki kutsal mekanlardan etkileyici görüntülerle hazırlanmış, özel bir videodur. Video şu sözlerle başlıyor:

Udun tellerini titreştirmek için parmaklar çevik bir şekilde hareket ediyor.

Arap melodileri, Hıristiyan bir şapelin duvarlarında tınlıyor.

Burada! Senin müziğin yabancı değil!

Burada, sen! Bir yabancı değilsin!

Akdeniz’in hiç bir evladı böyle bir mekanda yabancı sayılmaz çünkü!!!

Monreale, Cefalù ve Palermo’daki tapınakların kubbeleri altında görülen mozaikler Kariye ve Ayasofya’yı hatırlatabilir bize. Ancak dönemsel olarak Ayasofya’nın (IT: Santa Sofia) ve Kariye bir diğer adıyla San Salvatore in Chora Kilisesi’nin çok daha erkene, yüzyıllar öncesine tarihlendiği unutulmamalıdır.

Ziyaret Önerileri

Palermo‘daki UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Giren Yerler:

  • Palazzo Reale ve Palatina Şapeli
  • Katedral (IT: Chiesa Cattedrale di Palermo)
  • San Giovanni degli Eremiti Kilisesi
  • Santa Maria dell’Ammiraglio Kilisesi (La Martorana)
  • San Cataldo Kilisesi
  • Zisa Kalesi
  • Ammiraglio Köprüsü

Monreale‘de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Giren Yerler:

  • Duomo ve Avlusu

Cefalù‘da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Giren Yerler:

  • Katedral ve Avlusu

Alternatif Bir İtalya’yı instagram, facebook ve twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Seyahat önerilerimizi buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Facebook üzerindeki İtalya Seyahat Fırsatları grubu, Alternatif Bir İtalya sayfasına ait, interaktif paylaşımların yapıldığı bir gruptur; bekleriz.

Palermo’daki Palazzo Reale veya Normanlar Sarayı olarak bilinen mimarinin kuzey doğudan görünümü. Fotoğraf Franco Cosimo Panini‘ye aittir.
Monreale’nin Duomo’suna ait avlu detayı.
2019 Ekim ayında Palermo’ya yaptığımız bir turdan. Palermo Katedrali önünde bekleyiş.

Bir yanıt yazın