Bilimin amacı kapılarını sonsuz bilgiye açmak değil, sonsuz yanlışa bir sınır koyabilmektir.
Bertolt Brecht’in Galileo Galilei oyunundan bir alıntı.
25 Ağustos 1609, tam 411 yıl önce, Galileo Galilei 45 yaşındadır. O tarihte Venedik’te, kurşundan ve iki mercekten yaptığı teleskopununun nasıl çalıştığını ilk olarak gösterir. Bu tanıtım sonrası Venedik hükümeti, Galileo’nun çalışmasından çok etkilenir; bunun üzerine maaşını iki katına çıkarma ve hayat boyu bildiklerini öğretme teklifinde bulunur.
Andrea: Kahramanları olmayan ülkeye yazıklar olsun!
Galileo: Hayır! Kahramanlara gerek duyan ülkeye yazıklar olsun!!!
Bertolt Brecht’in Galileo Galilei oyunundan bir alıntı.
25 Ağustos 1609 tarihinden sonra bu teleskop sayesinde:
- Çıplak gözle yıldızları görmek mümkün olmuştur. Artık “kainat” çok daha büyüktür!
- Dünya ile Ay arasındaki benzerlikler ortaya çıkmıştır. Böylece Ay’ın geleneksel inanıştaki “mükemmellik” inancı sarsılmıştır. Ay, hareket etmektedir. Oluşum prensibi aynı olan Dünya neden Ay gibi hareket etmiyor olsun ki?!
- Jüpiter’in doğal uyduları keşfedilmiştir. Galileo, bu yıldızlara, II. Cosimo de Medici onuruna “Medici Yıldızları” ismini verir.
İnsanlara hiçbir şey öğretemezsiniz; sadece içlerindeki keşfetme duygusuna yardım edebilirsiniz.
Galileo Galilei
Galileo Galilei, teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim adamıdır. 1609 yılında yaptığı bu teleskopla önemli gözlemlerde bulunmuş ve bu gözlemlere Yıldız Habercisi (Siderius Nuntius) adlı kitabında yer vermiştir. Onun astronomide yaptığı gözlemler, Güneş merkezli sistemi desteklediği, Aristoteles fiziğinin geçerli olmadığını kanıtladığı için oldukça önemlidir.
Dünyanın En Küçük Kitabı – Galileo’nun Mektupları
Galileo Galilei, 1613 – 1615 yılları arasında, dört farklı kişiye Kopernik Mektupları olarak adlandırılan dört mektup yazar. Mektuplardan biri, hareketli oynar harflerle basılmış dünyanın en minik kitabı şeklinde basılmıştır ve dönemin Dükü’nün eşine Grandükessa Madam Cristina di Lorena’ya Galileo tarafından yazılmıştır.
Galileo bu mektupta, Güneş Merkezli Sistemi savunduğu, Aristo fiziğine karşı görüşleriyle engizisyon mahkemesi tarafından suçlandığı dönemde fikirlerini kaleme almıştır.
Dünyanın en küçük kitabıyla ilgili bazı detaylar:
Ebatları: 1,7 x 1,2 cm
Sayfa Sayısı: 206
Yazıldığı Yıl: 1615
Basım Yılı: 1896
Ziyaret Önerileri
- Pisa: Galileo’nun doğduğu ev. Adres: Via Giuseppe Giusti, 24
- Milano: Leonardo Da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi’ndeki Galileo Teleskop’unun kopyası bulunmaktadır. Adres: Via San Vittore, 21
- Floransa: Galileo’nun yaşadığı ev. Adres: Costa S. Giorgio, 19.
- Floransa: Galileo’nun anıt mezarı. Adres: La basilica di Santa Croce, Piazza di Santa Croce, 16.
- Cesena: Galileo’nun yazdığı, dünyanın en küçük kitabı. Adres: Piazza Maurizio Bufalini.
Alternatif Bir İtalya’yı instagram, facebook ve twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Seyahat önerilerimizi buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Facebook üzerindeki İtalya Seyahat Fırsatları grubu, Alternatif Bir İtalya sayfasına ait, interaktif paylaşımların yapıldığı bir gruptur; bekleriz.